Mesaj Panosu dELAb ÜRÜN DESTEK
Sadece dELAb ürünleri ile ilgili sorunlar, çözümler ve paylaşımlar için.
 
 Pano KılavuzuPano Kılavuzu   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   GruplarGruplar   Hesap AçHesap Aç 
 HesabınızHesabınız   Kişisel MesajlarKişisel Mesajlar   Oturum AçOturum Aç 

pic programlama

 
Bu forum kilitlenmiştir; yeni bir başlık açamazsınız, cevap göndermez, mesajları değiştiremezsiniz   Bu başlık kilitlenmiştir; cevap yazamaz, mesajları değiştiremezsiniz    Mesaj Panosu -> Combo PIC Programlayıcı
« Önceki başlık :: Sonraki başlık »  
Yazar Mesaj
enrique_iglesias
*** V.I.P. ***


Kayıt: 17.12.2006
Mesajlar: 21
Şehir: İSTANBUL

MesajTarih: 19.01.2007 - 00:33    Mesaj konusu: pic programlama Alıntıyla Cevap Gönder

merhabalar pic işine yeni girdim ve combo cihazım elime ulaştı teşekkür ederim...

Ben hala bu işin araştırma aşamasındayım neyin nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum..kafama takılan bi kaç konu var bunları size sormak istiyorum...
mesela pic16f877 üzerinde kendimi geliştirmek istiyorum ve anladığım kadarıyla bu mikroişlemci çok fonksiyonlu ve her konuda işimizi görebilecek.===????
bir çok siteyi gezdim ve kafam iyice karıştı.internetten microcode studio diye yazılım programı indirdim.ve pic basic pro full diye bi eklenti ile buna iliştirdim..neyse...
şimdi programı ben burada yazacağım ve ic-prog ile işlemciye gömeceğim hex formatında....
peki pic basic ne? pic programlama ne? sanırım aynı şeyler elimde elektronik hobi kitabı var ancak ikisini birbirinden ayırmış...
asemblary ne? hex ne?? bunar kafamı iyice karıştırdı benim...
ben visual basic'te istediğim şeyi yapabaliyorum biraz uzun yol kat ediyorum ama sonuçta istediğim oluyor...
bunu visual basic'te yapamazmıyız.....
benim istedğim aslında şöyle bi kod bu konuda yardımcı olursanız sevinirim...
16f877'nin RA0/AN0 ayağını max232 nin tx1 ayağına,RA1/AN1 ayağını max232'nin rx1 ayağına bağlasam,RB0/INT ayağına bir röle sürsem,RC0/T1OSO/T1CKI ayağına aç-kapa bir düğme sürsem....bilgisayardan gelen atıyorum 49 verisini pic algılayacak ve röleyi açıp kapatacak ancak düğme kapalıysa arızalı diyecek.açıksa röle hem açılacak hemde çalışıyor diyecek.....çok zor deildir umarım....asm denen şeyde visual basic kodlarını uygulayabilseydik bunlar başıma gelmezdi Smile
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder E-Posta gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
dELAb
* YÖNETİCİ *


Kayıt: 21.06.2005
Mesajlar: 573
Şehir: İstanbul

MesajTarih: 19.01.2007 - 10:49    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

//

Yeni başlayanlar için öncelikle tavsiyemiz yanlarında aspirin bulundurmaları, çünkü kavramları, niçinleri, nedenleri anlamak ve
örnek uygulamalara bakarak tümevarım yaparak sonuç elde etmeye çalışmak oldukça baş ağırtıcıdır. Özellikle de mesleğiniz elektronik değilse...

Önce PIC mikrodenetleyicileri hakkında bilgi sahibi olmanız gerek. İç yapısı, bacak bağlantıları, özellikleri vs.. Başlangıç noktanız kitap veya internet kaynakları olmalı. Direkt projeye geçerseniz doğru olmaz. Mesela; RA1/AN1 pini A/D çeviriciye sahiptir. Giriş/Çıkış olarak kullanılabilir ama RS232 için RC6 ve RC7 pinleri hardware UART G/Ç pinleri olduğundan öncelikle tercih edilmelidir. RA4 pini Pull-Up yapılmadan çıkış olarak kullanılamaz... vs. Kısacası her pin her amaca uygun olmaz. Bunları iyice öğrenmek için Datasheet ve diğer kaynakların incelenmiş olması gerekir.

Bilgisayarlarda olduğu gibi mikrodenetleyiciler için de pek çok programlama dili mevcuttur. C / Basic / Assembly / Pascal vs. Bildiğiniz gibi mikroişlemciler makine dili kabul eder, biz sayılar yerine daha anlamlı cümlelerle yazılım yaparız ve makinenin anlayacağı kodlara dönüştürürüz (derleme). Pic Basic 'de bunlardan biridir. Visual Basic biliyorsanız yardım dosyasından faydalanarak PicBasic 'de uygulama geliştirmek fazla zor değildir. İnternette pek çok kaynak bulabilirsiniz.

Ben kimya mühendisiyim, elektronik benim hobim. Elektronik ile ilgili bir eğitim almadım. Siz de yapabilirsiniz ama önce örnek projeleri inceleyin, okuyun, irdeleyin, tümevarım yapın.

saygılar,

// dELAb
_________________
//

// dELAb
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
enrique_iglesias
*** V.I.P. ***


Kayıt: 17.12.2006
Mesajlar: 21
Şehir: İSTANBUL

MesajTarih: 19.01.2007 - 20:02    Mesaj konusu: tşkkk ederim.... Alıntıyla Cevap Gönder

öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.hemen hemen nerdeyse bu forum çıktığından beri yazılanları büyük bir titizlikle okuyorum...herkese anlayan anlamayan karşılık beklemeksizin tüm herkese buradan yardımcı oluyorsunuz..
5 yıldır istanbul'daydım ve burayı neden daha önce keşfetmedim diye takılıyorum kendi kendime...artık balıkesir'deyim sizi bulduğum iyi oldu Smile internette dahi olsa..
çalışma prensibiniz gerçekten güvenilir çünkü ne sipariş ettiysem ortalama 2 günde elime ulaştı..bende aynı şekilde elektronik hobi olarak ilgileniorum.çok gelişmiş değil...ama bu pic işini tanıdığımdan beri her gün kafa patlatıyorum anlamaya çalışıyoru...bir çok kitap sipariş ettim yarın inşallah elimde ve sabırsızlıkla bekliyorum Smile neyse öğrendikten sonra elbet takılacağımız bi kaç konu olucak ve ozaman sorucağım sorular direk adres olacak Smile tekrar teşekkür eder başarılar dilerim...
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder E-Posta gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
dELAb
* YÖNETİCİ *


Kayıt: 21.06.2005
Mesajlar: 573
Şehir: İstanbul

MesajTarih: 19.01.2007 - 21:05    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

//

Takıldığınız noktalarda elimizden geldiğince, vakit buldukça yardımcı olmaya çalışırız.

Düşünceleriniz için de teşekkür ederiz. Bu bizi mutlu etti, çünkü yakalamaya çalıştığımız nokta budur: "%100 müşteri memnuniyeti"

kolay gelsin,

// dELAb
_________________
//

// dELAb
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
enrique_iglesias
*** V.I.P. ***


Kayıt: 17.12.2006
Mesajlar: 21
Şehir: İSTANBUL

MesajTarih: 21.01.2007 - 22:28    Mesaj konusu: rx ve tx Alıntıyla Cevap Gönder



Şimdi sormak istiyorum bişiler öğrendim biraz Smile

tx ve rx için bir kaynak bulamadım yani onun komutlarıyla ilgili.
Mesela PORTA'NIN 1NCİ bitinden gelen sinyali bilgisayarımda görmek istiyorum.
Bunun için rx ve tx bacaklarını max232'ye bağlayacağım ve max232nin diğer rx ve tx bacaklarını
seriportumdan bilgisayarıma arayüz programıma ekleyeceğim.
Asıl sorum şu :
PORTA'nın 1nci bitini toprakladığım ve 0 yaptım zaman pic içinden "porta1ncibitgirişyaptı"
şeklinde bilgisayarımın arayüzünde text almak istiyorum ve aynı zamanda son satırdaki
BSF PORTB, 0 işlemini yapmaya devam edecek....
teşekkürler...........[/img]
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder E-Posta gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
dELAb
* YÖNETİCİ *


Kayıt: 21.06.2005
Mesajlar: 573
Şehir: İstanbul

MesajTarih: 22.01.2007 - 14:39    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

//

Başlangıç için uradaki devreyi MAX232 olmadan kurabilirsiniz:



PicBasic dilinde seri çıkış veren komut aşağıdaki gibidir:
Kod:
SEROUT TX,B9600I,[PORTB,$13,$10]


Bu komut ile PORTB pin bilgisi bilgisayara gönderilir.
Siz bilgisayarda 0 ile 255 arasında sayıları yorumlarsınız.

Assembly dilini iyi bildiğim söylenemez. Ben daha çok C ve PicBasic kullanıyorum, ama en sevdiğim dil C.

Buradaki örnekleri incelemeniz yararlı olacaktır:
http://www.denizelektronik.com/forum/viewforum.php?f=23

// dELAb
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
enrique_iglesias
*** V.I.P. ***


Kayıt: 17.12.2006
Mesajlar: 21
Şehir: İSTANBUL

MesajTarih: 22.01.2007 - 21:45    Mesaj konusu: hepsiii tamamm Alıntıyla Cevap Gönder

çoğu şeyi anladım...
yanlız şöyle bi sorun var sizin cd ile verdiğiniz MPLAB programını kurdum ancak dilini nasıl pic basic pro'ya çevireceğim..mesela :

Kod:

Dongu :  high     PORTB.0
             Pause    500
             low       PORTB.0
             Pause   500
             Goto     Dongu
             End


şeklinde bir kod yazdım ve bas dosyası olarak kaydettim.
projeckt ---> install language tool 'a tıklayıp pbp.exe yi tanıttım ve
language suite----> microenginering labs seçtim
toolname ----> pic basic pro compinerr seçiyorum
ancak tamam diyip çıktıktan sonra tekrar açtığımda hala asm modunda oluyor ......bunun full versionu varmı ne yapmam lazım söylermisiniz...
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder E-Posta gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
dELAb
* YÖNETİCİ *


Kayıt: 21.06.2005
Mesajlar: 573
Şehir: İstanbul

MesajTarih: 23.01.2007 - 13:41    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

//

PBP için MPLAB yerine MicropCodeStudio kullanıcı arayüzünü
kullanırsanız daha iyi olur.

// dELAb
_________________
//

// dELAb
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
enrique_iglesias
*** V.I.P. ***


Kayıt: 17.12.2006
Mesajlar: 21
Şehir: İSTANBUL

MesajTarih: 24.01.2007 - 21:50    Mesaj konusu: pic basic pro Alıntıyla Cevap Gönder

Kod:
INCLUDE "modedefs.bas"
        'PIC16F877 ile çalışıyorum
        giris   con     PortC.7 'Rx bacağına bağlanacak
        cikis   con     PortC.6 'Tx bacağına bağlanacak
        TRISA=%11111111   'PORTA'yı giriş olarak atadım
        TRISB=%00000000   'PORTB'yi çıkış olarak atadım
        pompa_aktifmi   var     PortA.0  'değişkenlerimi tanımladım
        elektrik_varmi  var     PortA.1
        ariza_varmi     var     PortA.2
        kuyusu_varmi    var     PortA.3
        alinan          var     word
       
kontrol:
        if pompa_aktifmi = 1 Then  'ise tx bacağından 1af metnini gönder.
        Serout cikis, N2400, ["1af"]
        Else
        Serout cikis, N2400, ["1ae"] ''ise tx bacağından 1ae metnini gönder.
        End if

        if elektrik_varmi = 1 Then
        Serout cikis, N2400, ["1bf"]
        Else
        Serout cikis, N2400, ["1be"]
        End if

        if ariza_varmi = 1 Then
        Serout cikis, N2400, ["1cf"]
        Else
        Serout cikis, N2400, ["1ce"]
        End if

        if kuyusu_varmi = 1 Then
        Serout cikis, N2400, ["1df"]
        Else
        Serout cikis, N2400, ["1de"]
        End if

        GoTo kontrol

   END


Bu yukarıdaki kodu yazdım pic16f877 için tx bacaklarından yukarıdaki koşullar devamlı suretle gönderilecek,tamamı.
giris ve çıkış pinlerini tx ve rx için yaptım....
ancak bu kodları derlemek istedğimde hata mesajı alıyorum kodlarda bir yanlışlıkmı var acaba???????

Birde bişey öğrenmek istiyorum
alinan'i word şeklinde tanımladım
tx bacağından "1g" alındığında portb.0 = 1 olmasını istiyorum....
ancak tx'den veri alma kesildiğinde 1 olmasına devam etmesini istiyorum.
yani bunun için pic belleğine yazmasımı gerekiyor veya önceden yazılmış 1g metni alinan ile doğrulandığında.....
yardımmmmmmmmmmmmmm Smile
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder E-Posta gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
enrique_iglesias
*** V.I.P. ***


Kayıt: 17.12.2006
Mesajlar: 21
Şehir: İSTANBUL

MesajTarih: 24.01.2007 - 21:55    Mesaj konusu: ekleyimmm Alıntıyla Cevap Gönder

birde eklemek istiyorum acaba usard.bas'ı ınclude etsem nasıl olur...yani 877'nin usard bacaklarını kullanacağım.....ama ne yapmam lazım
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder E-Posta gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
enrique_iglesias
*** V.I.P. ***


Kayıt: 17.12.2006
Mesajlar: 21
Şehir: İSTANBUL

MesajTarih: 24.01.2007 - 22:46    Mesaj konusu: programlama Alıntıyla Cevap Gönder

ayrıca bişey daha sormak istiyorum...ben devamlı olarak pic'e program yüklerken herhangi bir hex dosyası için konuşuyorum....doğrulama yaparken hata mesajı veriyor adres hatası 00000h şeklinde..bana gelen combo programlayıcıda şöyle bir eksik gördüm buna etken olabilirmi...
Sizin datasheet'inizdeki pin resimleriyle aşağıda resmini gösterdiğim v e daire içine aldığım pin mevcut değil..yani bu bi eksiklikmi acaba?????
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder E-Posta gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
dELAb
* YÖNETİCİ *


Kayıt: 21.06.2005
Mesajlar: 573
Şehir: İstanbul

MesajTarih: 25.01.2007 - 16:44    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

//

COMBO için kullanım kılavuzunu iyi okumalısınız.

Yukarıdaki programınızda pek çok hata var, bunları analiz etmek
ve doğru programı oluşturmak için kesinlikle bir PicBasic kitabı alın.
İngilizceniz varsa internette pek çok kaynak bulacaksınız.

// dELAb
_________________
//

// dELAb
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
enrique_iglesias
*** V.I.P. ***


Kayıt: 17.12.2006
Mesajlar: 21
Şehir: İSTANBUL

MesajTarih: 27.01.2007 - 15:01    Mesaj konusu: hataaa Alıntıyla Cevap Gönder



programlama yaparken ve proteusta simulasyonda çalıştığını gördüğüm bir hex dosyasını basit bir yakıp sönme devresi...hata alıyorum yukarıda görüldüğü gibi...klavuzu okudum pentium3 500mhz bi kasam var elektriksel bir hata mı bu...
osilatör rc
watch dog off
pwrt on
cp off
durumda
derlenmemiş hali

Kod:

TRISB=0
PORTB=0
DONGU:
TOGGLE PORTB.0
PAUSE 500
GOTO DONGU
END


bunu hex'e çevirdim yazmak istediğimde bu hatayla karşılaşıyorum...
veri kontrol edilmesi bittikten sonra bu hata çıkıyor....
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder E-Posta gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Mesajları göster:   
Bu forum kilitlenmiştir; yeni bir başlık açamazsınız, cevap göndermez, mesajları değiştiremezsiniz   Bu başlık kilitlenmiştir; cevap yazamaz, mesajları değiştiremezsiniz    Mesaj Panosu -> Combo PIC Programlayıcı Tüm saatler GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
phpbb2 Türkçe Çeviri: canver.net