Mesaj Panosu dELAb ÜRÜN DESTEK
Sadece dELAb ürünleri ile ilgili sorunlar, çözümler ve paylaşımlar için.

Pano KılavuzuPano Kılavuzu   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   GruplarGruplar   Hesap AçHesap Aç 
 HesabınızHesabınız   Kişisel MesajlarKişisel Mesajlar   Oturum AçOturum Aç 

Notebook ile programlama

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Mesaj Panosu -> PIC Deney, Deneme ve Geliştirme Kartı (v2)
« Önceki başlık :: Sonraki başlık »  
Yazar Mesaj
gokkor
Asistan

MesajTarih: 01.01.2007 - 23:53    Mesaj konusu: Notebook ile programlama Alıntıyla Cevap Gönder

Merhaba,

bir sure once aldigim PIC deney karti ile calismak istiyorum ancak su an sadece notebook ile calisma imkanim oldugu icin biraz sikinti cekiyorum. Oncelikle farkli bir bilgisayar kullanmak ya da gidip usb ile vs. calisan bir programlayici ile ugrasmak istemedigimi belirtmeliyim sanirim. Yapmak istedigim sey, ST232 ile notebook'umun seri portundan gelen gerilimi yukselterek PIC deney kartina giris yapmak. Ancak ne yazik ki COMBO Programmer kismina ait bir devre cizimi bulamadigim icin hangi sinyallerin ne ise yaradigini bilemiyorum. RxD ve TxD disinda neler hangi amac ile kullaniliyor anlatmaniz mumkun mudur acaba?

Bir de bu programlayici icin +/- kac volt gerekiyor ? su an ST232 ile 8 volt alabiliyorum, olmadi, farkli bir entegre ile daha farkli gerilimler de almak mumkun.

Eger COMBO programmer ile ilgili ayrintili bilgi aktarabilirseniz cok sevinecegim. (hangi sinyaller ne amac ile kullaniliyor + kac volt gerekli)

Konu ile ilgili ingilizce ya da Turkce bir adres bile olabilir.

Devreyi calistirmayi basarirsam sizleri de haberdar eder ve cizimini yollarim.

Saygilarimla,
Gokhan KORALTURK
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder
Goniti
* GENEL MÜDÜR *

MesajTarih: 04.01.2007 - 11:38    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Bu devrede zaten 12 volt vpp voltu gelmektedir.
Hatta daha yükseği bile geçmesin diye devre üzerinde 12volt zener diot ile koruma yapılmıştır.
programlama yaparken MCLR ucundan gnd arasında bu voltu görmeniz mümkündür.(daha az seviylerde problem olabilir)

Max 232 ile programlama konusunda hiçbir bağ yoktur. Bu port seri haberleşme portu olup konnektörleri ayrıı ayrıdır.
Laptop kullandığınız için doğaldır ki sorun yaşanmaktadır. Ancak programlama için alternatif olarak diğer programlayıcıları kullanmak şimdilik eniyi çözüm yoludur.Sizin bu devreye yapabileceğiniz ek modıfıkasyon çok yanlış bir seçimdir. Olmayan birşeyi var edemezsiniz.
laptopların bu portlarında gerilim seviyeleri düşük olduğunu bir kez daha hatırlatırız.
iyi çalışmalr

C.KÜÇÜKKAYA (dELAb)
Başa dön
gokkor
Asistan

MesajTarih: 05.01.2007 - 08:32    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Merhaba sayin Kucukkaya,

oncelikle belirtmeliyim ki MAX232 ya da benim durumumda ST232'nin programlama ile degil, RS232 iletisim standartlari ile alakasi var. Bu devrenin yaptigi sey, tek bir +5V guc kaynagi kullanilarak bir gerilim katlayici ve bir de invertor devre ile +10V ve -10V gerilim uretip, TTL seviyesindeki girisleri RS232 standartlarina uygun gerilim seviyelerine cekmek.

Yanlis anlamazsaniz, daha ileride ki mesajlasmamizin daha faydali olmasi acisindan elektronik konusunda tecrubesiz olmadigimi, mikroislemciler konusunda bir hayli tecrubeli oldugumu, sadece MicroChip'in PIC serisi ile degil de su ana kadar daha cok Zilog'un Z8 Encore! serisi ve motorolanin muhtelif islemcileri ile ilgilendigim icin bu konuda fazla bilgi sahibi olmadigimi belirtmek isterim.

Ayrica benzer bir devreyi (notebook/microislemci RS232 cikisini ST232'nin RS232 girisine, bunlarin TTL cikislarini yine ayni entegrenin TTL girislerine ve son olarak bunlarin da cikislarini diger tarafa microislemci/notebook veren) yaparak normalde yine notebook'lar ile sorun cikaran Zilog islemcilerde gayet basarili sonuclar aldigimi belirtmek isterim.

Sizden ricam, bahsettiginiz "dusuk gerilim seviyesi"nin biz elektronikciler tarafindan daha rahat anlasilacagi sekilde ifade edilmesi. Eger bana gerekli gerilim seviyesinin seri portun hangi cikisinda tam olarak kac volt oldugunu belirtirseniz, ben de devremi buna gore tekrar tasarlayabilirim. Su anki devrem + ve - 8.2 volt uretiyor.

Sizden bir diger ricam ise, devrenin programlama ile ilgili kisminin bir semasini yayinlamaniz. Urun ile birlikte gelen CD'yi inceledim, kullanma klavuzunda bunun disindaki tum semalari bulabildim.

Saygilarimla,
Gokhan KORALTURK
Başa dön
Goniti
* GENEL MÜDÜR *

MesajTarih: 05.01.2007 - 10:09    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Laptop hiç kullanmadık.Bu nedenle RS232 çıkışlarının kaç volt olacağı konusunda kesin bir ölçüm vs yapmadık.Bu nedenle size yanlış bilgi vermekten kaçınırız.Genelde bu makineler Low RS232 mantığı ile çalışmaktadır. Yapımcı fırma datalarından yararlanabilirsiniz. genelde bu seviyeler 7 volt cıvarındadır. İyi bir osıloskop ( hafızada saklama özelliği tercıh edilir) ile gözlem yapabilirsiniz.
Başka bir devre tasarımında kullanılmak üzere max232 ile devre tasarımı yapılabilir.Volt seviyesini artırmak için klasık yöntem şudur,devre üzerinde veya dışarıdan çalışan bir karedalga osılatör çıkışları kaskatlanarak istenen değer elde edilebilir.(Bunu bizim devreye uygulamayınız)
İyi çalışmalar dilerim.
C.KÜÇÜKKAYA
dELAb
Başa dön
gokkor
Asistan

MesajTarih: 05.01.2007 - 19:57    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Cevabiniz icin tesekkur ederim. Emin olun, sorularima birilerinin cevap veriyor olmasini pek beklememistim. Bu isinize saygi duydugunuzun bir gostergesi.

Ancak ne yazik ki hala sorumun tam cevabini alabilmis degilim. Eger bana devrenin programlama ile ilgili kisminin semasini yollayabilirseniz gercekten cok makbule gecer. Cunku internet uzerinde gordugum JDM uyumlu programlayici devreler ile farklilik gosterdigini dusunuyorum. Eger elimde sema olur ise devremi tasarlayip size yaptigim tasarimi, hatta calisan bir halini bile gonderebilirim.

Bu arada, yanlis anlasilmasin, bu is ile ticari vs. bir ilgim yok. Sadece evde robot yapmayi seven delilerdenim, Zilog islemci bulmak ta cok zor oldugu icin PIC'leri denemek istedim.

Elimdeki devre Z8 Encore deney kiti ile mukemmel calisiyor, iki tarafinda iki seri port olan bir devre, bir tarafa bilgisayari diger tarafa istediginiz cihazi bagliyorsunuz, bilgisayarin cikislarini ek guc kaynagi vasitasi ile yukseltiyor. Bir nevi seri port gerilim yukseltici. Internette benzer ornekleri var.

Dedigim gibi devre semasini yollama sansiniz var ise cok makbule gecer.

Saygilarimla,
Gokhan KORALTURK
Başa dön
Goniti
* GENEL MÜDÜR *

MesajTarih: 07.01.2007 - 23:47    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Gökhan bey, ayrı bir max232 ile çalışan bir devre isteğinizi gold kart programlayıcılarını ayıklayarak edinmeniz mümkündür.Web sayfalarında halen yer almaktadır. Smart kartlar için olan bölümleri seçerek kendinize göre yorumlayabilirsiniz.Bunlar PIC içerikli oldukları için sizin de işinize yarayacağını tahmin ederim.
Kendi şemalarımızı 2.kişilere veremiyeceğimizi tekrar hatırlatırız.Kolaylıklar dileği ile.
C.KÜÇÜKKAYA
Deniz Elkt. Lab.
Başa dön
gokkor
Asistan

MesajTarih: 08.01.2007 - 03:33    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Cevabınız için teşekkür ederim. Sanıyorum ki sorunumu daha farklı bir şekilde çözme yöntemine gideceğim. Sanıyorum aklımda olan devre bu işi çözecek ama, önce denemek gerek. Elimde gerekli malzemeler olmadığı için Karaköy'e gidip alış-veriş yapana kadar beklemem gerekecek gerçi ama devreyi bitirdiğimde sizi de sonuçtan haberdar ederim.

Bu arada bilgi için, ST232 ile yaptığım devre seri portun giriş ve çıkışlarını +8.6 / - 8.4 volt'a kadar kadar yükselterek sürüyor. Devre gerekli beslemeyi de USB porta taktığım bir konnektör'den alıyor. (sadece + ve - uçlarını kullanıyorum, USB bir aygıt söz konusu değil).

Eğer şu an aklımda olan devre de işe yaramaz ise o zaman çok saçma bir şey yapıp notebook'um için PCMCIA seri port alacağım.

Bu arada, firmanız USB ya da PCMCIA çoklu ya da tekli seri port satıyor mu?
Başa dön
kozdemir
Asistan

MesajTarih: 12.04.2008 - 19:51    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

laptop'umda serial port ihtiyac duyan cihazim olan gps alici icin prolific usb to serial adaptor kullanmaktayim, deneme karti ile bu adaptoru kullanabilir miyim?
Başa dön
dELAb
* YÖNETİCİ *

MesajTarih: 12.04.2008 - 23:42    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

//

Malesef hayır, kullanamazsınız.

USB 'den Serial 'e veya Serial 'den USB'ye çevirici
ekipmanlar sürücülerle çalıştıkları ve bazı pinleri
desteklemedikleri için zamanlama hatalarına vs
sebep olmaktalar. Hardware serial port olmayan
bilgisayarlarda programlama sorunu yaşarsınız.

Windows API ile kullanıldığında çok uzun sürerek
ve stabil olmayarak bir kaç başarılı programlama
yapmıştık ama dediğimiz gibi verimli olmamaktadır.

Tavsiyemiz D128, D149 veya PICKit2 ile kullanmanız.

// dELAb
Başa dön
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Mesaj Panosu -> PIC Deney, Deneme ve Geliştirme Kartı (v2) Tüm saatler GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız